KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Bývalý boxerský šampion stojí před soudem kvůli střelbě z brokovnice

Teplický okresní soud začal v pondělí projednávat kauzu Rudolfa Gavenčiaka, který čelí obvinění ze spáchání několika trestných činů. Během hodiny dopoledne loňského 9. července se měl dopustit ozbrojeného útoku na veřejného činitele, výtržnictví a nedovoleného ozbrojování.


Bývalý boxerský šampion podle obžaloby upozornil tehdy na sebe policejní hlídku tím, že se svým vozem jezdil po Teplicích v protisměru. Ta ho po krátké honičce dostihla v ulici 28. října v centru města.

K jejímu velkému překvapení vystoupil z vozu muž s brokovnicí v ruce, a začal policisty i kolemjdoucí ohrožovat. Následně utekl do průjezdu domu, ve kterém žije jeho bývalá manželka. Tam se strhla přestřelka, při níž byl Gavenčiak postřelen.

Na zbraň neměl povolení

Obžalovaný před soudem uvedl, že v protisměru ujel sotva 50 metrů k domu své exmanželky, kde chtěl do garáže uložit brokovnici. Když narazil na policejní hlídku, která ho legitimovala, znejistěl.

„Uvědomil jsem si, že policisté budou zřejmě chtít také papíry od zbraně, kterou viděli v autě. Proto jsem nasedl do vozu a jel do nedaleké herny vyhledat známého, od kterého jsem zbraň vzal do zástavy,“ vypověděl obžalovaný.

Když se po chvíli vrátil, byla podle něj už na místě zásahová jednotka. „Jeden z policistů na mě mířil z blízka pistolí, instinktivně jsem se ohnal a chytil mu zbraň, vzápětí vyšel výstřel,“ popsal dramatické okolnosti incidentu.

Těm ale ještě zdaleka nebyl konec. Podle Gavenčiaka na něj po chvíli vystřelil jiný policista, kulka zasáhla hlaveň brokovnice, kterou obžalovaný držel, a krvavě ho zranila na ruce.

Obžalovaný si postěžoval na brutalitu policie

„Dostal jsem strach. Myslel jsem, že mě zastřelí a tak jsem chtěl zbrklé jednání policistů zastavit. Vystřelil jsem proto do země a poté ještě do zdi,“ vysvětlil obžalovaný, proč použil zbraň.

Následně odevzdal zbraň své bývalé manželce, která se vracela domů. „Pak se na mě sesypali policajti, spoutali mě a surově zkopali do hlavy a hrudníku,“ postěžoval si Gavenčiak na údajně brutální zásah policistů.

Obžalovaného výpověď podpořila jeho exmanžela. Policisté ale celý incident popsali do protokolu jinak. Kvůli rozporům ve výpovědích trval státní zástupce na osobním slyšení policistů.

To byl jeden z důvodů, proč soudce Jaroslav Malchus hlavní líčení odročil. Druhým je skutečnost, že není pravomocně ještě dokončena jiná kauza, v níž hraje bývalý olympionik hlavní roli. V září 2010 se totiž poněkud svérázným způsobem rozhodl, že si „půjčí“ psa, který po rozvodu zůstal ženě.

Dal mu nůž na krk

Na betonové cestě u rybníku Mexiko na Teplicku si počkal na 24letého přítele jeho bývalé manželky, který tam rotvajlera Nera venčil. Gavenčiak otevřel dveře u auta, ve kterém mladík se psem přijeli, a bez varování přiložil řidiči ke krku velký lovecký nůž. Přitom mu sprostě nadávala a vyhrožoval zabitím. Pak vytáhl ze zapalování klíčky od vozu a odhodil je stranou. Ze zadních sedadel sebral vodítko, psa pustil z auta a společně odešli.

Gavenčiak sice při hlavním líčení tvrdil, že lovecký nůž nevlastní a muže se ani nedotkl, soud dal ale pravdu obžalobě. Soudce Miroslav Čapek mu za loupež uložil dvouletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let.

Gavenčiak býval úspěšným československým reprezentantem v boxu. V roce 1988 se zúčastnil i letních olympijských her v jihokorejském Soulu. Jeho známí mluví o tom, že neunesl rozvod a začal brát i drogy. To ostatně u soudu Gavenčiak přiznal, pod vlivem pervitinu byl podle lékařské zprávy i během loňské přestřelky.


(Zdroj: Krimi Zprávy Teplice)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín