Horčíkovi přitížilo, že spáchal dvě trýznivé vraždy na osamělých ženách, soud ale vzal v potaz jako polehčující okolnost to, že nebyl dosud trestán, k činům se přiznal a spolupracoval s policií.

„Vím, že jsem pro společnost nebezpečný, a musím dostat trest, chtěl bych se svých problémů zbavit,“ uvedl Horčík ve svém závěrečném slově.

Vraždil kvůli penězům

První vražda se stala v Novém Jičíně, kam se Horčík přestěhoval z Krupky na Teplicku za přítelkyní. Oběť, 71letou ženu, si vybral náhodně. Neměl práci, potřeboval peníze. Chodil ulicemi, koupil si láhev rumu a popíjel. Pak se zastavil a zazvonil u dveří rodinného domku. Ženu, která mu otevřela, zatlačil dovnitř a začal ji bodat. Nožem s čepelí dlouhou 17 centimetrů jí zasadil 15 ran, řada z nich mířila do srdce.

Kvůli finančním problémům se po čase s přítelkyní rozešel a vrátil se zpátky na sever Čech.

Letos 11. dubna zazvonil v Teplicích u domu babičky svého nejlepšího kamaráda, kterou znal. Chtěl ji podle svých slov jen požádat o nocleh. Do jejího bytu se vloudil pod záminkou, že chce poradit, jaký dárek má koupit jejímu vnukovi. Když seniorce řekl, že by chtěl u ní přespat, žena ho odmítla a začala vyhrožovat, že zavolá policii.

Mrtvolu zneužil

Horčík ji odstrčil, až si rozbila hlavu, a v koupelně ji zanedlouho ubodal. Pak její tělo vysvlékl, umyl a odtáhl do kuchyně. Podle soudu se pak na těle sexuálně uspokojil, na místě se nalezlo sperma.

V klidu u oběti pojedl, zakouřil si a na místě přespal. Druhý den ráno ve snaze zakrýt stopy naplno pustil plynové hořáky, zapálil svíčku a odešel. Tělo našli příbuzní oběti. Puštěný plyn pak uzavřeli přivolaní policisté. Policisté pátrali po vrahovi více než dva týdny, dopadený Horčík se pod tíhou důkazů při druhém výslechu k vraždě přiznal.