KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Za trestnou výpravu v Duchcově soud poslal dva útočníky do vězení

Teplický soud vynesl v úterý verdikt v případu účastníků trestné výpravy, kteří loni v létě v Duchcově hledali organizátora protiromských demonstrací a zbili při tom jiné dva muže. Dva odsouzení dostali tresty vězení, jeden podmínku a poslední byl zproštěn obžaloby.


Trestnou výpravu zosnoval otec dvou útočníků, kteří v květnu napadli a brutálně zmlátili manželský pár. Měl v plánu pomstít se pořadateli protiromských protestů, které ve městě vypukly po zveřejnění případu, který podle něj mohl za to, že jeho děti skončily ve vazbě.

Při projednávání kauzy soudce Jaroslav Malchus v některých bodech nenašel dost důkazů a obžalované zprostil viny.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání, rozhodne se až po podrobném seznámení se s odůvodněním rozsudku v písemné podobě. Lhůtu na odvolání si vzali i Ladislav Feri a David Bledy, odsouzení do vězení.

Mstitelé v sestavě Jaroslav Ferko, Radoslav Ferko, Ladislav Feri a David Bledy hledali v polovině července v duchcovských ulicích organizátora protiromských demonstrací Jindřicha Svobodu. Údajně si s ním chtěli jen popovídat. Na cestu se přitom posílili alkoholem.

Na jejich agresivní rozpoložení doplatil nakonec jiný muž, kterého bezdůvodně napadli před hospodou U Svatýho, odkud právě odcházel. Zkrvavený muž se pak vrátil do restaurace pro pomoc. Ven vyběhlo několik štamgastů, a přestože se jejich střetu s Romy snažili zamezit přivolaní strážníci, následné potyčce nezabránili. Při ní létaly vzduchem nejen rasové nadávky, ale došlo také na pěsti a kopance.

Křičeli rasistické hesla

Když bylo po všem, zůstal na zemi ležet další zmlácený host. Ostatní se ze strachu vrátili zpátky do hospody a zamkli dveře. Romové se snažili dostat dovnitř, pěstmi bouchali do dveří a podle svědků řvali „bílé svině, zabijeme vás“.

Strážníkům a policistům se situaci podařilo dostat pod kontrolu až po několika minutách. Když zatýkali Bledyho, vyslechli si i oni spršku nadávek a výhrůžek. Jednoho ze zasahujících strážců zákona navíc otec květnových násilníků napadl s tím, že je všechny zabije, protože mu zavřeli děti.

Obžalovaní Romové během lednového procesu jakoukoliv vinu popírali. První napadený muž prý zakopl a upadl na obličej. Následný konflikt údajně vyvolalo osazenstvo hospody, které je rasisticky uráželo. A do hospody se prý dobývali proto, že měli žízeň a chtěli si koupit pivo. Bledy na policistu prý také nezaútočil, ale jen se o něj opřel, protože v opilosti neudržel rovnováhu.

Jeden z pachatelů sedí za loupeže

Soudce jejich verzi sledu událostí vzal v potaz jen částečně. David Bledy si za čtyři trestné činy odsedí ve vězení s dohledem 20 měsíců. Jeho kumpán Ladislav Feri se šestnácti záznamy v rejstříku trestů za krádeže a loupeže, který se s Bledym prokazatelně podílel na napadení prvního muže, si za mřížemi ve věznici s ostrahou odsedí dalších 16 měsíců.

Nejmladší z obžalovaných, Radoslav Ferko, „vyfasoval“ desetiměsíční podmínku za to, že před trestnou výpravou nadával v lékařské ordinaci do bílých sviní zdravotní sestře. Jeho účast na útocích se ale soudu nepodařilo prokázat stejně jako jeho bratrovi Jaroslavovi, který je ve vězení za loupežné přepadení.

„Soud neměl jednoznačné důkazy, kdo z obžalovaných udeřil druhého napadeného muže a kdo křičel rasistická hesla při dobývání se do hospody,“ zdůvodnil Malchus mírné tresty. Zároveň však uvedl, že motiv jejich tažení Duchcovem byl jednoznačně rasový.


(Zdroj: Krimi Zprávy Teplice)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín